Om föreningen

Cramérsällskapet bildades som ideell förening år 2009. Vi upptogs som en sektion i Svenska statistikfrämjandet vid årsmötet 2010.

Minnesanteckningar, bildandet av Cramérsällskapet den 9 januari 2009.
Protokoll, konstituerande sammanträde för Cramérsällskapet den 9 januari 2009.

Ändamål

Vårt syfte är att främja forskning och utbildning i statistik och matematisk statistik. Föreningen är avsedd att fylla det behov av nationell universitets- och högskoleorienterad statistikförening som skapades då Statistikersamfundet och Statistiska föreningen under 2008 slogs ihop till Svenska statistikfrämjandet.

Verksamhet

Vi arrangerar årliga höst- och vårmöten, det senare i samband med årsmötet för föreningen. Dessa terminsvisa möten kan ha vetenskapliga eller pedagogiska teman. Vid årsmötet delas Cramérpriset ut till en nydisputerad forskare i matematisk statistik/statistik och i anknytning till detta arrangeras sedan 2020 en minikonferens inom Cramérpristagarens område. Vi eftersträvar att arrangera webinarier några gånger per termin. Sommarskolor har anordnats 2011 och 2014, främst riktade mot doktorander i statistik och matematisk statistik.

Föreningens namn

Föreningen är uppkallad efter den svenske matematikern och statistikern Harald Cramér (1893-1985).

Foto: Konrad Jacobs, ErlangenHarald Cramér i Oberwolfach.
Foto: Konrad Jacobs, Erlangen. Copyright: MFO

Powered by WordPress | Designed by: Free WordPress Themes | Thanks to WordPress news theme, WordPress magazine theme and Premium WordPress Themes