Skolverket söker statistiker till enheten förskole- och grundskolestatistik

Skolverket arbetar för att alla barn och elever ska få en utbildning som är av god kvalitet i en trygg miljö. Vi stödjer på olika sätt den svenska förskolan, skolan och vuxenutbildningen i att lyckas med detta uppdrag. Som medarbetare på Skolverket är du med och bidrar till vårt viktiga arbete med att skapa goda förutsättningar för barns och elevers utveckling och lärande.

Om arbetet
Vi söker nu dig som vill arbeta med och att utveckla Skolverkets statistik. Rollen som statistiker hos oss innebär att du planerar våra insamlingar, sammanställer, analyserar och förmedlar vår statistik. Du kommer också att svara på interna och externa förfrågningar om statistik samt medverka i andra projekt som handlar om utveckling, uppföljning och utvärdering inom myndigheten. Om du har längre erfarenhet inom området finns även möjlighet att ta ett större helhetsansvar för aktiviteter, undersökningar eller utredningar.

Vi erbjuder
Vi erbjuder dig ett utvecklande arbete på en arbetsplats där du ska ha bra förutsättningar för att kunna göra ett bra jobb, trivas och må bra. Våra förmåner omfattar bland annat friskvård, flexibel arbetstid och lediga klämdagar, goda semester- och pensionsvillkor. Skolverket har lokaler i Solna Business Park och det finns möjlighet att göra en överenskommelse om distansarbete på upp till 50 procent av arbetstiden om arbetsuppgifterna tillåter det. Just nu följer vi Folkhälsomyndighetens rekommendationer om distansarbete.

Vi söker dig som har:
– akademisk examen med inriktning mot statistik eller annan högskoleexamen som Skolverket bedömer som likvärdig
– aktuell erfarenhet av statistikarbete med datamängder
– goda kunskaper i SAS-programmering
– god förmåga att uttrycka dig väl i tal och skrift på svenska

Det är meriterande om du har erfarenhet av:
– produktion av officiell statistik
– arbete med frågor inom utbildningssektorn
– att ta helhetsansvar för undersökningar eller utredningar

Vi ser framför oss att du är en driven person som är självgående, noggrann och har en god analytisk förmåga. Då arbetet bedrivs både självständigt och i arbetsgrupper med många interna och externa kontakter lägger vi stor vikt vid personliga egenskaper som engagemang, initiativförmåga och god samarbetsförmåga. För att lyckas i rollen tror vi att du har ett flexibelt och prestigelöst förhållningssätt då arbetsuppgifterna kan variera i storlek och mängd. Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper vid denna rekrytering.

Medarbetarskapet är viktigt för oss på Skolverket. Att arbeta hos oss innebär att du agerar i enlighet med Skolverkets medarbetarskapspolicy och den statliga värdegrunden. Vårt medarbetarskap och ledarskap är formulerat i fem kärnvärden; förebild, tillit, ansvar, samarbete och utveckling.

Vilka är vi?
Analysavdelningen ansvarar för Skolverkets analyser och utvärderingar. Vi består av sex enheter med olika uppdrag, bl.a. att producera och analysera statistik, utreda frågor i regeringsuppdrag, utvärdera reformer och skolutvecklingsinsatser samt delta i internationella studier.

Enheten för förskole- och grundskolestatistik ansvarar för att producera, publicera och utveckla officiell statistik inom området. Statistiken används brett och ger ofta avtryck i den mediala debatten. Vi erbjuder en stimulerande arbetsmiljö med arbetskollegor från olika discipliner. Du får ett arbetsfält som är viktigt och komplext: skolan/utbildningssystemet som en central och mångfacetterad samhällsinstitution, mitt i den politiska debatten men också mitt i människors vardag och av stor betydelse för många.

Upplysningar och ansökan
Sista ansökningsdag är den 24 januari 2022. Tjänsten är tillsvidareanställning med tillträde enligt överenskommelse. Skolverket tillämpar sex månaders provanställning.

Läs mer och ansök här!

I denna rekrytering består ansökan av urvalsfrågor, personligt brev och CV. Läs gärna igenom ansökningsformuläret innan och förbered dina svar för att göra ansökan. Av din ansökan ska framgå på vilket sätt du motsvarar kravprofilen. Arbetsprov och arbetspsykologiska tester kan komma att användas som ett led i urvalsprocessen. Skolverket strävar efter att medarbetarna ska avspegla den mångfald som finns i den verksamhet vi stödjer, vi välkomnar därför sökande med olika identiteter, bakgrund och erfarenheter.

Fackliga representanter: Peter Karlberg 08-527 331 67 (OFR/ST)
Jenny Sellberg 08-5273 3828 (Lärarförbundet)
Ulrika Lindmark (Saco) 08-527 331 53
Claes Prentius (Saco) 08-527 334 47

Kontaktpersoner

Cajsa Anufrijeff Röhr
Enhetschef
08-5273 3826
cajsa.rohr@skolverket.se

Anna Fejde
HR-specialist
anna.fejde@skolverket.se