Erfarna statistiker/analytiker till Skolverket

Skolverket arbetar för att alla barn och elever ska få en utbildning som är av god kvalitet i en trygg miljö. Vi stödjer på olika sätt den svenska förskolan, skolan och komvux i att lyckas med detta uppdrag. Som medarbetare på Skolverket är du med och bidrar till vårt viktiga arbete med att skapa goda förutsättningar för barns och elevers utveckling och lärande.

Till enheten för förskole- och grundskolestatistik söker vi nu erfarna analytiker/statistiker.

Om arbetet
Skolverket är statistikansvarig myndighet för Sveriges officiella statistik om skolväsende och barnomsorg. Varje år samlar vi in uppgifter och redovisar statistik om barn, elever, personal, kostnader och utbildningsresultat. Utöver officiell statistik publicerar vi även annan statistik. Vår statistik är ett viktigt underlag för bland annat beslutsfattare, forskare, andra myndigheter samt media och allmänheten.

Vi söker nu dig som vill hjälpa oss i vårt uppdrag att ansvara för och utveckla vår statistik på skolområdet. Vi kan erbjuda dig en tjänst med varierande arbetsuppgifter i gränslandet mellan statistik, programmering, juridik, kommunikation och analys där ditt arbete spelar en viktig roll för såväl kunskapsbyggande och forskning som i samhällsdebatten. Rollen som analytiker/statistiker hos oss innebär att du planerar och vidareutvecklar våra insamlingar samt sammanställer, analyserar och förmedlar vår statistik. Efterfrågan på vår statistik är stor och du behöver ibland snabbt sätta dig in i nya områden, ställa om och prioritera dina arbetsuppgifter. Tillsammans med kunniga kollegor kommer du också att medverka i andra projekt inom myndigheten som handlar om utveckling, uppföljning och utvärdering samt svara på förfrågningar om statistik. För att trivas hos oss ska du tycka om att ha varierade arbetsuppgifter och att samarbeta med kollegor som har olika kompetenser och erfarenheter.

Vi erbjuder
Vi erbjuder dig ett utvecklande arbete på en arbetsplats där du har goda förutsättningar för att kunna göra ett bra jobb, trivas och må bra. Våra förmåner omfattar bland annat friskvård, flexibel arbetstid och lediga klämdagar och goda semester- och pensionsvillkor. Skolverket har lokaler i Solna Business Park och det finns möjlighet att göra överenskommelse om distansarbete på upp till 50 procent om arbetsuppgifterna tillåter. 

Vi söker dig som har: 
· akademisk examen med inriktning mot statistik, samhällsvetenskap eller annan utbildning i kombination med erfarenhet som vi bedömer likvärdig
· aktuell flerårig arbetslivserfarenhet av statistikarbete med stora datamängder
· goda kunskaper i SAS eller annat program som vi bedömer som likvärdigt
· aktuell erfarenhet av att ta helhetsansvar för undersökningar eller utredningar
· god förmåga att uttrycka dig tydligt och pedagogiskt på svenska i tal och skrift.

Det är meriterande om du har:
· kunskaper inom databashantering
· erfarenhet av produktion av officiell statistik
· arbetat med frågor inom utbildningssektorn.

Vi ser framför oss att du är en driven person som är självgående, noggrann och har en god analytisk förmåga. I denna roll behöver du kunna förstå komplexa frågor, se förbättringsområden och ta initiativ till att hitta nya lösningar. Då arbetet bedrivs både självständigt och i arbetsgrupper med många interna och externa kontakter är personliga egenskaper som engagemang och god samarbetsförmåga särskilt betydelsefulla. För att lyckas i rollen tror vi att du har ett flexibelt och prestigelöst förhållningssätt då arbetsuppgifterna kan variera i storlek och mängd. Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper vid denna rekrytering.

Medarbetarskapet är viktigt för oss på Skolverket. Att arbeta hos oss innebär att du agerar i enlighet med Skolverkets medarbetarskapspolicy och den statliga värdegrunden. Vårt medarbetarskap och ledarskap är formulerat i fem kärnvärden; förebild, tillit, ansvar, samarbete och utveckling.

Vilka är vi?
Analysavdelningen ansvarar för Skolverkets analyser och utvärderingar. Vi består av sex enheter med olika uppdrag, bl.a. att producera och analysera statistik, utreda frågor i regeringsuppdrag, utvärdera reformer och skolutvecklingsinsatser samt delta i internationella studier. 

Analysavdelningens enhet för förskole- och grundskolestatistik ansvarar för att producera, publicera och utveckla officiell statistik inom området. Statistiken används brett och ger ofta avtryck i den mediala debatten. Vi erbjuder en stimulerande arbetsmiljö med kollegor från olika discipliner. Du får ett arbetsfält som är viktigt och komplext: skolan/utbildningssystemet som en central och mångfacetterad samhällsinstitution, mitt i den politiska debatten men också mitt i människors vardag och av stor betydelse för många.

Upplysningar och ansökan
Sista ansökningsdag är söndag 5 februari. Tjänsten är en tillsvidareanställning. Skolverket tillämpar sex månaders provanställning. Arbetspsykologiska tester kan komma att användas som en del i rekryteringsprocessen och även arbetprov kan bli aktuellt. Dessa genomförs innan intervju.

Vi har valt att ta bort det personliga brevet ur rekryteringsprocessen. I stället ställer vi utvalda urvalsfrågor när du registrerar din ansökan. Målet är att skapa en mer inkluderande rekryteringsprocess och en effektiv kandidatupplevelse för dig som söker jobb hos oss. Läs gärna igenom ansökningsformuläret innan och förbered dina svar för att göra ansökan. 

Läs mer och ansök här!

Fackliga representanter: Peter Karlberg 08-527 331 67 (OFR/ST)
Adrian Forssander 08-527 338 79 (Lärarförbundet)
Lee Gleichmann Linnarsson (Saco) 08-5273 3151
Kajsa Öhman (Saco) 08-5273 3522

Kontaktpersoner

Cajsa Anufrijeff Röhr
Enhetschef
08-5273 3826
cajsa.rohr@skolverket.se

Marie Eriksson
Rekryterare
08-527 333 77
marie.eriksson@skolverket.se