Metodstatistiker till SCB

Statistikmyndigheten SCB förser samhället med statistik för beslutsfattande, debatt och forskning, på uppdrag av regeringen, myndigheter och forskare. Vår statistik bidrar till en faktabaserad samhällsdebatt och väl underbyggda beslut. Det är vi som beräknar bland annat befolkningstillväxten, bruttonationalprodukten och konsumentprisindex.

Vi har en aktiv och omfattande roll i det internationella statistiksamarbetet. Vi är också en viktig del av det svenska biståndsarbetet och våra medarbetare deltar i uppbyggnaden av statistikverksamheter runt om i världen.

Vi är 1 300 medarbetare, huvudsakligen i Örebro och Stockholm, som utvecklar, framställer och sprider statistik. Söker du meningsfulla arbetsuppgifter som bidrar till ett demokratiskt samhälle är SCB arbetsgivaren för dig.

Arbetsbeskrivning

Avdelningen för process- och metodutveckling söker metodstatistiker med placering i Stockholm eller Örebro. På avdelningen arbetar 110 medarbetare.

Som metodstatistiker ger du metodstöd i olika delar av statistikproduktionsprocessen: undersökningsdesign, urvalsdragning, insamling och beredning av data, estimation, bortfallshantering, tidsserieanalys, index, registerfrågor, röjandekontroll, statistisk analys samt dokumentationsfrågor rörande kvalitet och statistikframställning.

Arbetet som metodstatistiker innebär att arbeta teambaserat där du kommer samarbeta med andra kompetenser kring något eller några av de områden vi tar fram statistik om. Du förväntas bidra till utveckling både produktnära och i utvecklingsprojekt.

Avdelningen för process- och metodutveckling ansvarar för att rätt kompetens avseende metoder, kvalitet, dokumentation och mätteknik finns och utvecklas till stöd för statistikproduktionen och för att driva utveckling och förbättring av våra produktionsprocesser.

Inom metodområdet för individer tillhandahåller avdelningen kompetens inom statistisk metod till SCB:s produktion och utveckling inom individ- och hushållsstatistik. Exempel på undersökningar är Arbetskraftsundersökningen, Hushållens utgifter och Befolkningsstatistik.

Inom metodområdet för företag tillhandahåller avdelningen kompetens inom statistisk metod till SCB:s produktion och utveckling inom företags-, organisations-, fastighets- och miljöstatistik. Exempel på undersökningar är Utrikeshandel med varor, Forskning och utveckling för företag och Miljöskyddskostnader.

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna innebär att:

  • arbeta både djupt och brett med statistiska metodfrågor
  • vara metodstöd avseende samtliga relevanta delar i produktionen av statistik
  • bidra med metodstöd i utvecklingsarbetet
  • initiera och medverka i utvecklingen av statistikens och produktionsprocessernas kvalitet

Kvalifikationer

Du har:

  • minst magister- eller mastersexamen i statistik eller matematisk statistik.
  • förmåga att ta initiativ och att få saker att hända samt fullfölja det som påbörjats
  • god samarbetsförmåga
  • pedagogisk förmåga att förmedla det statistiska perspektivet i statistikproduktionen
  • god förmåga att uttrycka dig väl i tal och skrift på såväl svenska som engelska

Utöver detta är det meriterande om du har forskarutbildning i statistik eller matematisk statistik och har läst samhällsvetenskapliga kurser på högskolenivå. Vidare är erfarenhet från arbete med urvalsundersökningar eller registerstatistik samt gärna kunskap i SAS, R, SQL eller annan programmering värdefullt.

Ett intresse för de samhällsfrågor som SCB:s statistik speglar ses som en stor fördel. Givetvis hoppas vi att du delar våra förhållningssätt: mod, tillit, handlingskraft och ansvarstagande.

Om anställningen

Tjänsten är tillsvidare men inleds med sex (6) månaders provanställning. Tillträde sker enligt överenskommelse.

Befattningen är placerad i säkerhetsklass och en säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras innan beslut om anställning fattas.

Ansökan

Låter den här tjänsten som något för dig? Skicka då din ansökan senast 2019-03-31 märkt med dnr A2019/1083 (Ö) samt A2019/1084 (S), genom att registrera personligt brev och CV i en databas via ansökningsknappen nedan. I slutet av din ansökan kommer du även få besvara några urvalsfrågor.

Varmt välkommen med din ansökan.

Mer information om tjänsten

Vill du veta mer om tjänsten kontakta enhetschef Cecilia Wass 010-479 63 25//Joakim Malmdin 010-479 49 45.

Fackliga företrädare

Martin Villner , ST inom SCB, tel 010-479 40 00.

Marie Collin, Saco-S föreningen vid SCB, tel 010-479 40 00.

Övrigt

Se även http://web103.reachmee.com/ext/I017/1109/job?site=6&lang=SE&validator=09dffed09812e8daba46b5a6ff2a63fc&job_id=184 för information om arbetstillfället.