Dataanalytiker med statistisk kompetens till SCB

Statistikmyndigheten SCB förser samhället med statistik för beslutsfattande, debatt och forskning, på uppdrag av regeringen, myndigheter och forskare. Vår statistik bidrar till en faktabaserad samhällsdebatt och väl underbyggda beslut. Det är vi som beräknar bland annat befolkningstillväxten, bruttonationalprodukten och konsumentprisindex. Utvecklingen av våra statistiska metoder och IT-system baseras på aktuell vetenskap och beprövad erfarenhet.   

Vi har en aktiv och omfattande roll i det internationella statistiksamarbetet. Vi är också en viktig del av det svenska biståndsarbetet och våra medarbetare deltar i uppbyggnaden av statistikverksamheter runt om i världen.

Vi är 1 200 medarbetare, huvudsakligen i Örebro och Stockholm, som utvecklar, framställer och sprider statistik. Söker du meningsfulla arbetsuppgifter som bidrar till ett demokratiskt samhälle är SCB arbetsgivaren för dig. Hos oss får du möjlighet att utvecklas i en god arbetsmiljö som kännetecknas av respekt för allas lika värde.

Arbetsbeskrivning
Avdelningen för process- och metodutveckling (PMU) söker nu en dataanalytiker med statistisk kompetens och placering i Stockholm.

De första två åren kommer tjänsten ge stöd till enheten Finansmarknadsstatistik som tar fram statistik som belyser utvecklingen av de finansiella marknaderna och arbetar på uppdrag av Riksbanken och Finansinspektionen.

PMUs huvuduppgift är att stötta SCB:s statistikproduktion med expertis inom statistisk metod, kvalitet, dokumentation och mätteknik. Vi ser till att rätt kompetens finns där den behövs för att driva utveckling och förbättring av alla delar av SCB:s produktionsprocesser: undersöknings­design, urvalsdragning, insamling och beredning av data, estimation, bortfallshantering, tidsserie­analys, index, registerfrågor, röjandekontroll, dataanalys och statistisk analys samt dokumentation av kvalitet och framställning.

Vi stöttar framställningen av statistik som är viktig för hela samhället. Vår ambition är att svara upp mot statistiskanvändarnas allt större och mer komplexa behov. Därför är omvärldsbevakning och utveckling centralt på vår avdelning.

Arbetsuppgifter
Som dataanalytiker med statistisk kompetens hos oss blir dina arbetsuppgifter de första två åren att:
stötta enheten för finansmarknadsstatistik i deras arbete med Riksbankens kreditdatabas
– fokusera på datahantering och -bearbetning, -analys och visualisering av data inom ramen för vidareutvecklingen av kreditdatabasen
bidra med att bygga upp granskningsprocesser, utveckla systemstöd och stötta teamet med din dataanalyskompetens

I ett längre perspektiv kommer du som dataanalytiker med statistisk kompetens också att:
ge kvalificerat stöd inom statistikproduktionsprocessens olika delar inom hela SCB ur ett dataanalysperspektiv
delta i utvecklingsarbetet för att bättre utnyttja existerande data, kombinera olika och nya datakällor och öka användningen av modeller i verksamheten
tillämpa existerande och nya metoder (t.ex. maskininlärning)
delta i analysarbete och omvärldsbevakning inom området

Kvalifikationer

Du har:
en högskoleexamen med inriktning datavetenskap eller systemvetenskap med fördjupning inom (matematisk) statistik alternativt en högskoleexamen med inriktning (matematisk) statistik
några års arbetslivserfarenhet inom tillämpad dataanalys (data science) – datahantering, analys, maskininlärning och visualisering av stora mängder data
god förståelse och känsla för statistik
goda kunskaper inom programmering, gärna erfarenhet av SQL, SAS, R och Python
lätt att uttrycka dig väl i tal och skrift på svenska och engelska

Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper. Vi förväntar oss att du är prestigelös och bra på att samarbeta med olika kompetenser som kompletterar varandra. Vi värdesätter också förmågan att fullfölja projekt och se till att idéer omsätts till praktisk nytta.

Vi ser gärna att du har ett intresse för finansmarknadsområdet.

Du som söker delar våra förhållningssätt: mod att agera, tillit till varandras kompetens och goda vilja, handlingskraft att omsätta ord i arbete och var och ens ansvar att bidra till helheten.

Om anställningen
Tjänsten är tillsvidare och inleds med sex (6) månaders provanställning. Tillträde sker enligt överenskommelse.

Befattningen är placerad i säkerhetsklass och en säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras innan beslut om anställning fattas.

Ansökan
Låter den här tjänsten som något för dig? Skicka då din ansökan senast 2021-04-11, märkt med dnr A2021/1036, genom att registrera personligt brev och CV i vår databas via länken nedan. I slutet av din ansökan kommer du även få besvara några urvalsfrågor.

Läs mer och ansök här!

Mer information om tjänsten
Vill du veta mer om tjänsten kontakta enhetschef Joakim Maldin, tel 010-479 49 45.

Fackliga företrädare
Marie Collin, Saco-S föreningen vid SCB, tel 010-479 40 00.
Martin Villner, ST inom SCB, tel 010-479 40 00.

Övrigt
Vi undanber oss kontakt med annonsörer och bemanningsföretag i rekryteringen.